a

Facebook

Twitter

Copyright 2017 Cabinet Mihaela Sava
Toate drepturile rezervate.

9:00 - 20:00

Luni - Sambata

Facebook

Twitter

Search
Menu
 

Realizeaza ca esti ceea ce postezi pe facebook.

Cabinet de Avocat Mihaela Ruxandra Sava > Diverse  > Realizeaza ca esti ceea ce postezi pe facebook.

Realizeaza ca esti ceea ce postezi pe facebook.

ceea ce postezi pe facebook

„There’s a difference between knowing the path and walking the path” (Matrix)

Imaginează-ți o zi importantă din viața ta. Să spunem că ai caștigat un premiu și urmează să participi la o gala și să ții un discurs în fața a 500 de oameni. Hainele tale vor arăta perfect, nu? Discursul va fi impecabil, posibil atent studiat în oglindă. Vei fi zâmbitor, politicos, modest. Vei fi acel tu pe care vrei să îl arăți lumii.

Acum imaginează-ți că, după o noapte in club, și probabil, provocat de prieteni, postezi pe Facebook un mesaj denigrant la adresa unei persoane. Sau poate injuri pe cineva ori pur si simplu te plângi cât de tristă e viața ta.

Care e diferența dintre prima și a doua situație? Și aici am o veste nu pentru prietenii din lista mea de Facebook, ci pentru ceilalți care încă nu au realizat ca ne aflam într-un spațiu public. Nu este nicio diferență! Așa cum în prima situație, la evenimentul respectiv, te priveau și studiau 500 de oameni, pe Facebook îți citesc postarea cei 500-2000-5000 prieteni și restul oamenilor de pe glob, dacă ai postarea setată la public. Și ghici ce? Te judecă și te etichetează. Și da, chiar dacă ștergi în 5 minute postarea, e posibil ca cineva să fi făcut deja un print-screen. Chiar Facebook spune, în Condițiile de utilizare și Politicile că utilizatorul are dreptul de proprietate asupra informațiilor şi controlul acestora. Totuși, controlul nu se poate extinde și asupra modului în care cei care au primit informațiile le pot utiliza mai departe, în special în afara serviciul Facebook.

Nu știu despre voi, dar eu am început cu socializarea online inițial pe mIRC, apoi yahoo messenger, urmând Hi5, și în urma cu vreo 7 ani am decis sa îmi creez profil pe Facebook. Și atunci am avut marea surprindere, obișnuită fiind cu mitocănia de pe Hi5, să descopăr că toată lumea este atââât de friendly, că se scriu doar comentarii pozitive, și că totul e vesel și frumos. Unde au disparut toți haterii? Nu dispăruse nicăieri, erau chiar acolo și ei, doar că oamenii anticipasera încă de pe atunci că facebookul e spațiu public și adoptaseră un comportament decent.

Bineînțeles că în urmă cu 7 ani, lista mea nu conținea mai mult de 200 de persoane (persoane pe care le cunoșteam live) și totul era ok. Dar odată cu aderarea la diverse grupuri, cu evoluția tehnologiei, cu strecurarea în lista mea a unor personaje mai dubiose, situația s-a schimbat dramatic. Așa am început să observ greșeli gramaticale, insulte, calomnii, comentarii răutacioase. Haterii s-au întors. Iar oamenii au început să fie trași la răspundere civilă, contravențională și probabil, în curând, și penală de către instanțele de judecată.

Și totul începe atât de simplu: ți se oferă un serviciu, dai accept rapid la termenii și condițiile Facebook fără a le citi, nu că ar spune mare lucru, însă ți se atrage atent atenția că doar tu ești răspunzător pentru conținutul postările tale. Facebook nu vine cu instrucțiuni. Faci ce poți si cum te duce mintea. Și răspunzi în caz că, de ce nu?

Personal, nu sunt neapărat mulțumită de această situație. Mi-ar plăcea ca oamenii din lista mea să vorbească mai mult despre ei înșiși, să se exprime, să transmită mai mult. Dar trăim într-o societate supraveghetoare, și oamenii preferă să își creeze o imagine perfectă pentru a corespunde cerințelor societății, părinților, iubiților și chiar șefilor.

Dacă unii mai inteligenți folosesc tehnologia în avantajul lor și ajung să fie cunoscuți, să își promoveze o afacere sau un serviciu, sau chiar celebri, există și o altă categorie de oameni care efectiv își pot ruina viitorul cu activitatea lor de pe Facebook. Și dacă crezi că după interviul de angajare, cei de la firmă nu se uită la facebook-ul tău, te înșeli.

Este profilul de facebook spatiu public chiar daca setat la modul privat?

Să presupunem că ai fost informat de către Facebook despre politica de confidențialitate, și, pentru respectarea intimității tale, ai ales să îți setezi profilul privat și să ai în lista de prieteni doar persoane de încredere, pe care le cunoști si dorești să le împărteșești informații despre viața ta personală. Deși la prima vedere totul pare în regula, întrucât doar prietenii tăi pot vedea postările și imaginile tale, totuși există riscul ca intimitatea ta să fie afectată și informațiile pe care le trasnmiți să ajungă și la alte persoane din afara grupului tău de facebook. Cum? Există o serie de practici des întâlnite, ca de exemplu print screen-urile profilului, fotografiilor sau postărilor tale, accesul unei persoane străine către profilul tău prin utilizarea profilului de facebook al unui prieten din lista ta.

Prin urmare, a posta pe profilul de facebook public e ca și cum ai tine un discurs în fața unei colectivități de oameni.  A posta pe  profilul privat înseamnă a împărtăși informații către un grup restrâns de oameni (prieteni, cunoștințe), existând totuși riscul ca informațiile tale să ajungă către alte persoane străine, sau mai grav, către persoane cărora nu dorești sa cunoască detalii despre viața ta.

În concluzie, fie că ai profilul public sau privat, pagina ta de facebook este tot un spațiu public, întrucât, așa cum am explicat anterior, există pericolul eventual ca informațiile tale să fie restribuite către orice audiență, neexitând limitari în acest sens.

Vrei sa fii la curent cu articolele noastre? Aboneaza-te mai jos

* indicates required
Și închei articolul cu o întrebare. De ce credeți că Facebook nu a introdus buton de Dislike? 

Prn Principiile sale, Facebook promovează valorile sociale și bine comun. Cu alte cuvinte, Facebook uraste haterii. El vrea un spatiu de conectare intre oameni bazat pe prietenie, bun-simt și decență. Dar dacă tehnologia poate fi programată să se comporte impecabil în orice situație, oamenii sunt aici, cu frustrări, probleme și dorință de exprimare. Iar un buton de dislike ar putea fi considerat, în anumite circumstanțe, o instigare la ură. Iar Facebook, bineînțeles, nu dorește să își asume răspunderea. Răspunderea e a noastră.

Bineînțeles că aș dori să aud și alte opinii referitoare la întrebarea adresată.

Voi distribui postarea pe conturile mele de socializare meu unde am oameni care cunosc deja aspectele de mai sus, cu solicitarea să distribuie mai departe și către alte persoane, pentru că oamenii trebuie să realizeze că Facebook este o retea de socializare, iar nu un jurnal, și prin urmare, pot răspunde civil, contravențional și  penal. 

Vrei sa fii la curent cu articolele noastre? Aboneaza-te mai jos

* indicates required
No Comments

Leave a Comment