a

Facebook

Twitter

Copyright 2017 Cabinet Mihaela Sava
Toate drepturile rezervate.

9:00 - 20:00

Luni - Sambata

Facebook

Twitter

Search
Menu
 

Cum sa ai intotdeauna dreptate? Sfaturi de la un avocat

Cabinet de Avocat Mihaela Ruxandra Sava > Diverse  > Cum sa ai intotdeauna dreptate? Sfaturi de la un avocat

Cum sa ai intotdeauna dreptate? Sfaturi de la un avocat

dreptate

Degeaba ai idei strălucite dacă nu poți convinge oamenii de importanța lor. Persoanele persuasive pot caștiga prin utlizarea cu îndemânare a unot tactici la îndemână. Iată câteva exemple care te pot ajuta să ai dreptate în orice situație, dar și să conștientizezi strategiile celorlalți și să te aperi în consecință.

Ce să faci:

Fii calm. Chiar dacă ești pasionat de punctul tău de vedere, rămâi calm și controlează-ți emoțiile. Dacă îți vei pierde temperamentul, vei pierde. Dovezile sunt cele mai importante. Sondajele, statisticile, părerile persoanelor relevante sunt argumentele utile cauzei tale.

Pune întrebări. Cât mai multe. Cu întrebările potrivite, poți rămâne în controlul discuției și poți dezarma adversarul. Poți pune întrebări care îi provoacă punctul de vedere, cum ar fi „Ce dovezi ai în sprijinul afirmațiilor tale?”. Utile sunt și întrebările ipotetice care extrapolează un trend, ca de exemplu „Ce s-ar întâmpla dacă fiecare persoana ar face asta?”. O altă întrebare utilă este și cea care provoacă aparent inofensiv adversarul, de exemplu „Ai o zi proasta, nu?”

Fii logic. Arata cum o idee o urmează pe alta. Construiește-ți cazul și folosește logica pentru a-ți submina adversarul.

Apelează la principii și valori morale. Pe lângă logică, poți apela la înaltele valori umane, cu care adversarul este imposibil să nu fie de acord, cum ar fi, de exemplu „Nu ar trebui să muncim cu toții pentru a face lumea mai bună și mai sigură pentru următoarele generații?”

Asculta cu atenție. Mulți oameni sunt atât de concentrați pe ceea ce vor să spună, încât își ignoră complet oponentul. Nu face această greșeală! Ascultă-l cu atenție pentru a observa punctele slabe și defectele. E posibil să aflii si ceva nou, totuși.

Fii pregătit să îi arăți puțină apreciere. Nu te contrazice cu privire la orice aspect doar de dragul de a face asta. Dacă adversarul tău face o remarcă bună, fii de acord cu el parțial. Asta te va face să pari rezonabil. „Sunt de acord cu tine că a studia Dreptul nu o să îți garanteze un viitor, însă cu siguranță îți va asigura un viitor mai bun decât Jurnalismul.”

Studiază adversarul. Află-i punctele forte, punctele slabe, cerințele și valorile. Astfel poți să îi combați argumentele, facând uz de valorile lui superioare, dar și de slabiciuni.

Acceptă o situație de win-win. Fii deschis la un compromis, care te mulțumește atât pe tine, dar și pe adversar. Nu puteți caștiga amândoi la un meci de box sau în instanța, însă puteți caștiga amândoi într-o negociere.

 

Ce să nu faci:

Fără atacuri la persoană. Trebuie să eviți atacurile directe asupra onestității, integrității sau stilului de viață al oponentului. Ataca problema, nu persoana! Dacă partenerul te atacă, poți adopta o atitudine de genul „Sunt surprins că faci atacuri personale. Cred că cel mai bine este să discutăm problema principală, iar nu să ne atacăm reciproc.”

Nu te îndepărta de la subiect. Adversarul tău ar putea să încerce să schimbe subiectul. Trebuie să fii ferm. „Aceasta este o problema nouă, pe care o vom putea discuta mai târziu. Acum hai să ne concentrăm pe problema principală.”

Nu insista pe argumentele slabe. Folosește-ți argumentele puternice și evită să le utilizezi pe cele slabe, pentru că pot fi combătute foarte ușor.

Vrei sa fii la curent cu articolele noastre? Aboneaza-te mai jos

* indicates required
No Comments

Leave a Comment